Rollade met roomkaas, cranberry en camembert vulling 🎅🏼 🎄

Doe 70gr gedroogde cranberries in een bakje warm water.

Breek een stuk tofu(375gr) boven je foodprocessor, voeg hier aan toe: 1tbsp liquid smoke, 2tbsp mushroom sauce(Lee Kum Kee), 2tbsp soyasauce, 4tbsp edelgistvlokken, 4tbsp aardappelpuree poeder(naturel), 1tbsp donkere miso, 1tsp gerookte paprikapoeder, 2 verkruimelde maggiblokjes, 1tbsp selderijzout, 1tbsp bruine suiker, 1tsp gemalen komijnzaad, 1tsp zwarte peper, 1tsp gemalen gember, 1tsp gedroogde tijm, 1tsp rozemarijn, 1 flesje Hertog Jan en 1 tsp red rice yeast voor de kleur(deze stap kun je overslaan als je daar geen waarde aan hecht). Meng dit even goed met elkaar alvorens je 250gr tarwegluten toevoegt. Meng het nog eens. Verdeel 50gr tarwegluten over je werkblad en verplaatst het mengsel naar het werkblad. Kneed het uitgebreid tot alle droge tarwegluten erin gekneed zijn en je een mooi, stevig geheel hebt. Gebruik een deegroller om het uit te roller tot een grote plak(ongeveer 27cm bij 42cm was de mijne).

Verwarm de oven alvast op 150gr.
Doe wat olijfolie in een koekenpan en voeg een gesnipperde ui toe, bak deze tot hij glazig is, voeg een tsp salieblad en een tsp rozemarijn toe. Bak dit kort mee. Pers 2 knoflooktenen in de pan en bak mee. Voeg de gewelde cranberries toe aan de pan met 2tbsp van het water waar ze in lagen. Voeg ook de inhoud van een bakje cream passionel(vegan roomkaas) toe. Verwarm het tot het allemaal zacht en goed vermengd is. Stort het mengsel op je seitanplak, snijd een vegan camembert in dunne plakken en verdeel over het mengsel. Horizontaal zodat je het strak goed kunt oprollen. Laat aan 1 zijde een stukje seitan vrij van vulling. Dit stuk gebruik je om de rol goed dicht te plakken. Rol de plak stevig op. Druk de zijkanten goed dicht, net als het einde. Even goed dichtknijpen en rollen. Neem een klos keukentouwen knip eerst 2 stukken af om in de lengte te knopen. Knoop stevig en trek iets in de seitan. Knip overtollig touw af. Knip 8 kortere stukjes om in de breedte te knopen. Trek wederom strak aan en knip overtollig touw af. Zorg dat je knoopjes allemaal mooi boven in het midden terechtkomen.
Leg je rollade in een ruime ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Plaats de schaal in de oven, 30 minuten.
Haal de schaal uit de oven, voeg een liter kokend water toe en verkruimel 4 maggi blokjes, snijd 1 ui in 4 kwarten, pel 4 knoflooktenen en voeg ook 2 takjes rozemarijn toe. Overgiet je rollade met het vocht en doe dit iedere 10 minuten ongeveer. De schaal mag nog een uur in de oven. Dek nog wel af met aluminiumfolie!
Giet na een uur het water af en kwast de rollade rijkelijk in met een mix van bbq saus met 2tbsp agavesiroop. Zet de oven nu op 180 graden en de schaal mag er nog 45 minuten in, dit keer zonder de folie. Kwast ieder kwartier een dikke laag bbq saus over de rollade.

Kook de krieltjes in schil kort voor tot ze beetgaar zijn. Mix ze in een grote schaal met 5 geperste knoflooktenen, 4tbsp olijfolie en verse gehakte peterselie. Schud even goed door en voeg de aardappeltjes toe aan de ovenschaal. Mix 10 roma tomaatjes met een tbsp olijfolie en verdeel deze over de krieltjes. Zet de oven nu op 220graden en zet de schaal er nog 20 tot 30 minuten in.
Snijd de rollade in plakken en verdeel nog wat gehakte pecannoten en gedroogde cranberries over het geheel. Vergeet niet de touwtjes te verwijderen voordat je een hap neemt😉

Eet smakelijk!!! Het kost heel wat tijd, maar dit is echt de moeite waard!

Ik gebruikte de bio tofu van de AH, de liquid smoke van van Beekum specerijen(online te bestellen), mushroomsauce van Lee Kum Kee is te verkrijgen bij vrijwel alle toko’s, net als de donkere misopasta(ook in de supermarkt te koop trouwens), de maggiblokjes koop je bij de supermarkt. Dit is een doosje met 64 blokjes, per 2 verpakt en wat mij betreft onmisbaar in de vegan keuken. Wil je geen bier gebruiken dan kun je uiteraard 300ml water toevoegen ipv bier. Mijn tarwegluten en gedroogde cranberries kocht ik bij de notenshop(webwinkel). De roomkaas is van wildwestland Annie en de camembert van Nurishh(te koop bij de AH). Ik gebruikte de bbq saus van van Beekum specerijen, maar er zijn in de winkel vele vegan soorten bbq saus die je hier prima voor kunt gebruiken. De agavesiroop is van de Lidl, die is het best betaalbaar. De pecannoten zijn trouwens ook van de Lidl. Ik gebruikte de romaatjes van de AH, net als de kriel in schil(kilootje kriel). Het keukentouw/bindtouw is eveneens van de AH.

Maak jouw eigen website met JouwWeb