Challah!!!
Ik maakte dit prachtige, gevlochten brood. En het is me een partijtje lekker! Hier volgt het recept:


Doe twee zakjes instant gist in een kom, doe er 240ml warm water bij en een theelepel suiker. Meng even en laat 10 minuten staan.

Klop 230ml aquafaba op tot het helemaal stijf is (dit kwam uit een 800gr blik kikkererwten), voeg er 70gr kristalsuiker aan toe, 1 eetlepel zout, 120ml zonnebloemolie(of een andere neutrale olie), het gistmengsel en 350gr bloem aan toe (liefst patentbloem). Ik mixte het in mijn machine, maar het kan ook prima met de hand. Als het 1 geheel is voeg je er nog eens 350gr bloem aan toe. Als het goed is heb je een deeg dat niet plakt en zacht is. Plakt het wel, voeg dan mondjesmaat wat extra bloem toe. Kneed het stevig voor 10 minuten. Doe wat olie in een grote kom en leg de bol deeg erin. Zorg dat er wat olie over de bol zit zodat het niet uitdroogt. Dek de kom af en zet hem in de oven. Zet deze niet aan, maar plaats een ovenschaal met gekookt water onderin de oven. Laat het een uur rijzen.

Verdeel het geheel in tweeën en iedere helft in 4 gelijke delen. Check de vlechttips onderaan dit bericht. Als het vlechten klaar is, schuif de challah’s weer in de oven met een nieuwe bak kokend water om nog eens te rijzen. Haal ze eruit, verwarm de oven voor op 180graden. Strijk de broden af met een mengsel van plantaardige melk en agavesiroop (goed mengen). Zet ze 20 minuten in de oven. Na 10 minuten heb ik ze nogmaals afgestreken met het mengsel zodat ze mooi bruin worden.


Heerlijk met iets zoets erop, jam, creamcheese met jam, chocoladepasta, lemoncurd etc. Eet smakelijk 💚

Vlechttips:

Leg 4 lange strengen deeg voor je op het aanrecht, in de lengte. Maak ze midden bovenaan aan elkaar vast. Pak iedere keer de rechterstreng en leg deze over de eerste streng die er links naast ligt, onder de tweede streng en over de derde streng. Leg dan alles weer wat recht en pak wederom de rechterstreng, over de eerste, onder de tweede en over de derde. Herhaal dit tot je niet verder kunt en druk de uiteinden in elkaar zoals je dat bovenaan ook deed. Steek de uiteinden wat naar binnen zodat het mooi afgewerkt lijkt op het oog😄 Dat was hem eigenlijk al!! Check mijn instagram voor de instructiefilmpjes! @groen.voer