Vegan gerookte "zalm":

Rasp een aantal winterwortels met een dunschiller (zie foto). Zet een steelpannetje met water op, voeg flink wat zout toe (geen snufje, maar zodat de wortelen flink zout zijn na het koken). Kook ze maximaal 5 minuutjes en leg een schone theedoek op je aanrecht. Schep de worteltjes uit de pan, leg ze op de theedoek en dep ze voorzichtig droog.

In een mengkom doe je:
💚30ml water
💚1 el olijfolie
💚1 el soyasaus
💚2 tl liquid smoke (kan evt ook met: tabasco chipotle)
💚1 tl appelazijn
💚Snufje zout
💚Versnipperd norivel (hoeft niet heel klein, is het lekkerst nl als je die verwijdert voordat je het opeet)

Doe de wortel in de mengkom, roer voorzichtig door zodat alle wortels doordrenkt zijn met de marinade. Dek de kom af en zet hem gedurende 24 uur in de koelkast.....

The next day:

Bak een bagel. Meng twee eetlepels violife creamcheese met wat dille en wat peper en meng dit goed met een lepeltje. Smeer dit op je afgekoelde bagel, leg er plakjes komkommer op, verdeel je zalm erover, ringetjes rode ui erop, wat ijsbergsla en genieten maar!