Onlangs maakte ik deze hele dikke lasagne en ondanks dat ik dacht dat ik een week nodig had om hem op te eten was hij binnen 24 uur verdwenen😄 Zooo lekker!!

Snijd twee uien fijn en snijd 4 knoflooktenen in dunne plakjes. Zet dit even aan de kant. Snijd vervolgens 1 hele courgette(ik had een gele), een aubergine, een giga vleestomaat en een hele dikke winterpeen in blokjes. Zet een grote pan op en voeg wat olijfolie toe. Doe eerst de ui en knoflook erin, voeg een el Italiaanse kruiden, 1tl oregano en 1tl basilicum toe (allen gedroogd). Bak zachtjes tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens al je gesneden groenten toe, wat zout&zwarte peper naar smaak, roer goed door en laat afgedekt even staan pruttelen. Doe er de inhoud van 2 pakken vegan rul gehakt bij. Voeg na een minuut of 10 2 blikken tomatenblokjes toe en 1 klein blikje tomatenpuree. Meng goed en dek weer af. Zorg dat je tussendoor wel steeds eventjes roert. Zet je oven alvast op 180 graden.

Zet een steelpan op met een liter soyamelk. Snijd een ui in grote parten en voeg deze toe, doe er 0,5 tl nootmuskaat in, zeezout, zwarte peper (beide naar smaak). Ik legde er 3 kleine laurierblaadjes bij en voegde er 2 halve knoflooktenen aan toe. Breng aan de kook en zet het vuur zacht. Laat een minuutje of 10 zachtjes koken. Pak een steelpannetje en voeg er 100gr vegan boter aan toe. Laat het smelten. Doe er ongeveer 70gr bloem bij en mix goed tot je een dikke crème achtige substantie krijgt. Roer goed en zorg dat het niet aanbakt, het proces duurt ongeveer 5 minuten. Zeef nu langzaam de melk in de pan met de boter&bloem zodat alle toevoegingen opgevangen worden. En blijf de substantie goed roeren zodat je geen klontjes krijgt. Voeg vervolgens een flinke hand vegan geraspte kaas toe, ik deed er ook 2 plakken vegan cheddar bij in. Dan nog 5 flinke eetlepels edelgistvlokken. Het is nu een dikke, kazige saus geworden, laat nog heel even zachtjes pruttelen.

Neem een ruime ovenschaal. Schep de rode saus erin, schep er wat bechamel overheen, dan een laag lasagnebladen. Herhaal dit een keer. Dan nog 1 laag rode saus en het restant van de bechamelsaus. Die laatste wordt een dikke laag. Zet de ovenschaal een minuut of 35/45 in je voorverwarmde oven en geniet!
Laat de lasagne even wat afkoelen voordat je hem opschept, dan is hij wat steviger (heb ik bij bord 1 niet gedaan waardoor hij flink uitliep, maar ja…het rook zo lekker😄)